Yritysjärjestelyt ovat yhtiön isoimpia liiketoimintatapahtumia. Useimmiten ennen yritysjärjestelyiden toteuttamista yhtiöön tehdään tarkistusprosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja useiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Kun kyseessä on näin tärkeä prosessi, on kiinnitettävä huomiota, että kaikki asiakirjat tarkastetaan huolellisesti, tietoturva on kunnossa ja yritysjärjestely hoituu sujuvasti.

Virtuaaliset datahuoneet (”VDR”) tarjoavat tähän ratkaisun, sillä ne mahdollistavat usean osapuolen samanaikaisen yhteistyön, takaa tietoturvan ja ennen kaikkea vähentävät manuaalista työtä, jotta osapuolet voivat keskittyä olennaiseen. Lue lisää siitä, miten virtuaalinen datahuone voi helpottaa organisaatiosi yritysjärjestelyjä!

Due diligence -prosessi päätöksenteon tueksi

Kohteen tarkistaminen eli due diligence -tarkastus on yrityksen perusteellinen analysointi, joka useimmiten suoritetaan ennen jotakin taloudellista toimenpidettä, esimerkiksi yhtiöiden sulautumista tai yritysostoa. Tarkastuksen yhteydessä saadaan paljon tietoa päätöksenteon tueksi kohdeyrityksestä. Due diligence -prosessissa kootaan kaikkia liiketoiminnan kannalta olennaisia tietoja, kuten taloudellisia, oikeudellisia, operatiivisia ja strategisia tietoja, ja ne kootaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, joiden perusteella voidaan analysoida mahdollisia riskejä.

Yritysten sulautumisissa ja yrityskaupoissa käytetään yleensä neljää due diligence -tyyppiä:

  • Taloudellinen due diligence

Kun suoritetaan taloudellinen yrityskaupan tarkistusprosessi, keskitytään yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn ja varmistetaan muun muassa, että tilinpäätöksessä esitetyt luvut ovat totuudenmukaisia ja myös kestäviä tulevaisuutta ajatellen.

  • Oikeudellinen due diligence

Oikeudellisessa due diligence -prosessissa keskitytään yrityksen kaikkiin oikeudellisiin näkökohtiin ja sen suhteisiin sidosryhmien kesken. Tyypillisesti analysoitavia osa-alueita ovat muun muassa lisenssit, sääntelyyn liittyvät kysymykset, sopimukset ja mahdollisesti vireillä olevat oikeudelliset velvoitteet.

  • Operatiivinen due diligence

Tässä prosessissa keskitytään nimenomaan yrityksen toimintaan ja tarkastellaan sitä, miten yritys muuttaa panokset tuotoiksi. Tätä tarkastusta pidetään yleisesti kaikkein ennakoivimpana tarkastustyyppinä.

  • Verotuksellinen due diligence

Verotuksellisessa due diligence -tarkastuksessa keskitytään yrityksen kaikkiin veroasioihin ja varmistetaan, että yrityksen verovelat on maksettu täysimääräisesti ja oikea-aikaisesti. Tässä tarkastuksessa tarkastellaan myös sitä, miten esimerkiksi sulautuminen vaikuttaisi liiketoimesta syntyvän uuden yrityksen verovelvollisuuksiin.

Kuten arvata saattaa, suunnitellun yrityskaupan kohteen tarkistaminen voi viedä paljon aikaa ja jopa tehdä sen mahdottomaksi ilman oikeanlaista teknologiaa. Tämän vuoksi VDR on välttämätön yrityskaupan suunnittelun ja toteuttamisen tueksi, kun käydään läpi valtavaa määrää asiakirjoja ja halutaan taata turvallinen asiakirjojen jakaminen.

data room due diligence, data room M&A

Kuinka virtuaalinen datahuone hyödyttää suunnitellun yrityskaupan kohteen tarkistamista?

Yrityskauppa tai yritysten sulautuminen ovat suurimpia yritystapahtumia, joihin yritys voi ryhtyä. Virtuaalinen datahuone yritysjärjestelyissä tuottaa ostajalle merkittävää lisäarvoa osoittamalla, missä kohdeyrityksen heikkoudet tai niin kutsutut punaiset liput ovat. Lisäksi yritys voi tunnistaa kohdeyrityksestä mahdollisuuksia, joiden olemassaolosta ostaja ei ollut aiemmin tietoinen. Niiden hyötyihin kuuluvat esimerkiksi:

Korkea tietoturva

Virtuaaliset datahuoneet ovat nykyisin alan standardi turvalliseen asiakirjojen jakamiseen ja yrityskaupan valmisteluun. VDR:ssä toteutetut korkeat turvallisuusominaisuudet mahdollistavat tiedostojen siirron turvallisesti useiden osapuolten kesken. Esimerkkeinä VDR:n standardeista ovat:

  • SOC 1/SSAE 16/ISAE 3402
  • SOC 2 Tyyppi II
  • DOD CSM Tasot 1-5
  • FISMA, DIACAP ja FedRAMP
  • HIPAA

Korkeampi tietoturvan taso tekee prosessista tehokkaamman, sillä ostavan yrityksen ei tarvitse käyttää ylimääräisiä turvallisuus- tai IT-resursseja sen aikana. Organisaatiot voivat lisätä personoituja vesileimoja ja luoda mukautettuja salassapitovelvollisuuksia suunnitellun yrityskaupan kohteen tarkistamista varten. Dropboxin kaltaisiin sivustoihin verrattuna virtuaaliset datahuoneet tarjoavat mielenrauhan arkaluonteisten asiakirjojen tietoturvan osalta.

Helppo käyttöliittymä ja yhteistyö

VDR:t ovat täysin digitaalisia, joten käyttäjät pääsevät käsiksi asiakirjoihin missä ja milloin tahansa, kun heidän laitteensa on yhdistettynä datahuoneeseen. Siinä missä fyysiset datahuoneet sitoivat osapuolet yhteen sijaintiin, virtuaaliset datahuoneet mahdollistavat kohteen tarkistamisen missä tahansa. Lisäksi etuna on se, että useat käyttäjät voivat tarkastella asiakirjoja samanaikaisesti, mikä tehostaa yhteistyötä.

Toiminnan seuranta ja raportointi

Virtuaalisten datahuoneiden järjestelmänvalvojilla on täysi kontrolli datahuoneen sekä yksittäisten asiakirjojen oikeuksien osalta. Datahuone tuottaa monipuolisia raportointitietoja, kuten käyttäjien kirjautumistietoja, kuinka paljon aikaa käytettiin asiakirjan katseluun ja mitä asiakirjaa katsottiin eniten. Kun voit nähdä, mitä asiakirjoja asiakkaasi on katsonut eniten, voit esimerkiksi saada selville, mikä on heille tärkeintä. Seurantaan liittyvät ominaisuudet auttavat myös johtoa saamaan yleiskuvan siitä, miten tiimin jäsenet työskentelevät ja mikä on projektin tilanne.

Skaalautuvuus ja integrointi

VDR:n käyttö mukautuu moniin eri yrityksen tarpeisiin. Ne soveltuvat pienistä projekteista monimutkaisiin yritysjärjestelyihin. Useimmat virtuaaliset datahuoneet tarjoavat monikielisen alustan, mobiilikäytön mahdollisuuden ja monia muita käteviä vaihtoehtoja päätöksenteon tueksi, joita perinteiset datahuoneet eivät välttämättä pysty tarjoamaan.

bullet, round, ball, binary ball, hand, keep, hover, binary, one, zero, binary code, binary system, byte, bits, computer, data, data exchange, digital, computer science, communication, web, network, programming, server, script, trojan, virus, virus warning, data, data, data, data, data, computer science, programming, programming, programming, server

Virtuaalisen datahuoneen valmistelun askeleet suunnitellun yrityskaupan kohteen tarkistamista varten

Perusteellinen yrityskaupan valmistelu edellyttää due diligence -prosessia. Seuraavaksi esitellään 5 askelta virtuaalisen datahuoneen käyttöönottamiseksi kohteen tarkastusta varten, kun yritykselläsi on edessä yrityskauppa tai muu kriittinen liiketoimintatapahtuma:

1. Asiakirjat ja tiedot valmiiksi

Due diligence -tarkastuksen helpottamiseksi myyjä valmistelee virtuaalisen datahuoneen ennen yrityskaupan suunnittelua ja lataa sinne ajantasaisia ja arkaluonteisia asiakirjoja, joiden on oltava kaikkien mahdollisten sijoittajien saatavilla yleensä lyhyellä varoitusajalla.

Ensimmäisenä askeleena on tunnistaa ja kerätä kaikki kohteen tarkastuksessa tarvittavat asiakirjat. Näihin kuuluvat esimerkiksi yhtiön historiaa koskevat tiedot, yhtiön oikeudelliset asiakirjat, taloudelliset raportit, sopimukset, immateriaalioikeudet ja muut olennaiset tiedot. Asiakirjat on hyvä järjestellä selkään rakenteeseen, sillä se helpottaa niiden tarkastelua ja löytämistä.

2. Järjestele hallintaoikeudet

Kun kaikki tiedot ja asiakirjat on kerätty, organisaation tulee nimittää järjestelmänvalvojat valvomaan virtuaalista datahuonetta tarkistusprosessin ajaksi. Muista, että järjestelmänvalvojien täytyy myöntää pääsylupia, hallinnoida kansioita, kutsua kiinnostuneet osapuolet sekä ylläpitää virtuaalisen datahuoneen ulkoasua.

Lisäksi myyjällä, ostajalla, neuvonantajalla ja muilla sidosryhmillä voi olla erilaiset katselu- ja muokkausoikeudet. Käyttöoikeuksien huolellinen hallinta varmistaa, että arkaluonteiset tiedot pysyvät suojattuina, ja että vain määrätyillä henkilöillä on pääsy tiettyihin tietoihin ja asiakirjoihin.

3. Lataa asiakirjat ja tiedot 

Tämän jälkeen käyttäjät voivat ladata asiakirjoja alustalle. Useimmilla virtuaalisilla datahuoneilla on Asiakirjat-välilehti, jolla käyttäjät voivat ladata asiakirjoja ja tiedostoja. Järjestelmänvalvojat voivat viedä ja pudottaa asiakirjoja tai ladata kokonaisia kansioita kerralla. Virtuaalinen asiakirjahallinta säilyttää tiedosto- ja kansiorakenteen täsmälleen samanlaisena.

4. Kutsu käyttäjät virtuaaliseen datahuoneeseen

Kun virtuaalisen datahuoneen valmistelu on tehty ja kaikki asiakirjat ovat siellä missä pitääkin, järjestelmänvalvojat voivat kutsua käyttäjiä virtuaaliseen datahuoneeseen. Muista, että virtuaalidatahuoneilla on yleensä käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen sekä tietoturvaprotokollat tietovuotojen minimoimiseksi. Järjestelmänvalvojat voivat esimerkiksi valvoa käyttäjien toimia sekä myöntää lupia siten, että vain asianmukaiset osapuolet pääsevät käsiksi tiettyyn tietoon.

5. Ylläpidä datahuonetta

VDR:n käyttö mahdollistaa sujuvan ja tehokkaan due diligence -prosessin, sillä sen hakutoiminnot, asiakirjojen merkintä- ja kommentointimahdollisuudet sekä reaaliaikainen seuranta nopeuttavat tarkastusprosessin tekemistä. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa suojatun viestinnän ja dokumenttien päivittämisen ilman, että niitä tarvitsee lähettää erikseen osapuolille. Joskus yrityskaupan tarve voi alkaa yllättäenkin. Täten on hyödyllistä, että VDR voidaan avata ihan muutamassa minuutissa.

Kun asiakirjat on valmisteltu ja ladattu VDR:ään, ne tulevat kaikkien mahdollisten ostajien saataville, ja järjestelmän avulla voidaan seurata jokaista asiakirjaa koskevaa tapahtumaa. Kun tarkastus on saatu päätökseen, kauppa suljetaan ja virtuaalisen datahuoneen sisältö arkistoidaan kaupan osapuolille.

Virtuaalisen datahuoneen edut M&A due diligence -prosessissa

Yrityskauppojen due diligence -prosessi on kehittynyt merkittävästi virtuaalisten datahuoneiden avulla. Virtuaalinen datahuone tuottaa seuraavia hyötyjä:

Tehokkuus ja kulujen minimointi

Fyysiseen arkistoon verrattuna yrityskauppojen ja -järjestelyiden virtuaaliset datahuoneet säästävät aikaa ja kustannuksia sekä helpottavat asiakirjojen saatavuutta. Lisäksi VDR:n käyttö mahdollistaa useiden kauppojen tekemisen samanaikaisesti lyhyemmässä ajassa, mikä olisi vaikeaa fyysisten menetelmien avulla. Virtuaalisten datahuoneiden ansiosta tiimien ei enää tarvitse huolehtia muun muassa matkakuluista, vuokrata kokoustiloja tai maksaa hallinnointihenkilöstölle asiakirjojen hallinnoinnista ja turvaamisesta. Näin ollen datahuone tuottaa kustannussäästöjä. 

Riippumatta siitä, minkälaista yrityskauppaa, listautumista tai rahoitusta olet valmistelemassa, virtuaaliset datahuoneet ovat suunniteltu varmistamaan, että toimenpide toteutetaan sujuvasti ja nopeasti.

Turvallisuus ja riskienhallinta

Merkittävissä liiketoimintatapahtumissa erittäin tärkeää on, että riskienhallinta yritysjärjestelyissä on kunnossa. Virtuaaliset datahuoneet tarjoavat tehostettuja tietoturvatoimenpiteitä ja mahdollisuuden ympäristön täydelliseen hallintaan ja valvontaan. VDR:t mahdollistavat pääsyn rajoittamisen sellaisiin toimintoihin, kuten tulostaminen, lataaminen tai jopa tiettyjen asiakirjojen katselun, jos näin halutaan tehdä.

Parempi yhteistyö ja viestintä

VDR:n avulla kaikki yrityskaupan– tai järjestelyn osapuolet voivat työskennellä yhteistyössä samanaikaisesti. Useat datahuoneet tarjoavat sisäisen Q&A-ominaisuuden, mikä tehostaa osapuolten viestintää. Due diligence -prosessin aikana potentiaaliset ostajat voivat siten esittää kysymyksiä asiakirjoista tai pyytää puuttuvia asiakirjoja. Kun kommunikointi ja yhteistyö on sujuvaa, säästetään aikaa ja kustannuksia sekä edesautetaan projektin onnistumista.

Parhaat virtuaalisten datahuoneiden palveluntarjoajat M&A due diligence -prosessiin

Yrityskauppoihin liittyvä due diligence -prosessi vaatii tehokkaita ja turvallisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat luottamuksellisten asiakirjojen jakamisen, hallinnan ja tarkastelun osapuolten kesken. Virtuaalisia datahuoneita koskevat palvelut ovat keskeisessä roolissa tässä prosessissa, sillä ne tarjoavat suojatun ja organisoidun ympäristön tietojen vaihdolle. Alla on esitelty neljä johtavaa VDR-palveluntarjoajaa, jotka erottuvat erityisesti M&A due diligence -prosessien tukemisessa.

1. iDeals

iDeals on tunnettu helppokäyttöisyydestään ja edistyksellisistä tietoturvaominaisuuksistaan. Se tarjoaa monitasoiset käyttöoikeudet, tarkat pääsynhallintatyökalut sekä mahdollisuuden räätälöidä VDR-ympäristö brändin mukaiseksi. Lisäksi iDeals saa kiitosta erinomaisesta asiakastuestaan, joka varmistaa sujuvan käyttökokemuksen.

2. Firmex 

Firmex panostaa vahvasti turvallisuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen. Sen ominaisuuksiin kuuluvat kattavat audit trail -toiminnot, joiden avulla käyttäjät voivat seurata asiakirjojen käyttöä yksityiskohtaisesti. Lisäksi intuitiivinen käyttöliittymä helpottaa dokumenttien hallintaa ja yhteistyötä sidosryhmien välillä.

3. Intralinks 

Intralinks erottuu kehittyneellä tietoturvallaan ja tekoälypohjaisella redaktioteknologiallaan, joka auttaa suojaamaan arkaluonteisia tietoja. Sen vahva salaus ja kattavat tukipalvelut tekevät siitä ihanteellisen valinnan monikansallisiin ja korkean profiilin yrityskauppoihin, joissa tarvitaan huippuluokan tietoturvaa.

4. Datasite

Datasite on erikoistunut yrityskauppoihin ja tarjoaa prosessin hallintaan hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten automatisoidut tarkistuslistat, laajat raportointityökalut ja keskitetyn viestintäalustan. Sen avulla due diligence -prosessi voidaan toteuttaa tehokkaasti ja organisoidusti.

TarjoajaTietoturvaKäytettävyysRäätälöintiTukiSkaalautuvuus
Ideals-End-to-end-salaus, MFA-AI-redaktio-Hyvät käyttöoikeusasetukset-Selkeä käyttöliittymä-Nopein käyttöönotto-Hyvä hakutoiminto-Kehittynyt brändäys mahdollisuus ja vesileimat-24/7 live-chat ja puhelintuki-Erinomainen käyttöönotto-Erittäin joustava,– Toimii sekä pienissä, että suurissa projekteissa.
Firmex-SSL-salaus ja audit trailitVahva käyttöoikeuksien hallinta-Intuitiivinen käyttöliittymä-Nopea tiedostojen lataus-Rajoitettu hakutoiminto-Perusbrändäys-Vähemmän säätömahdollisuuksia-24/7 asiakastuki-Tukitiimi perehtynyt due diligenceen.-Suunniteltu erityisesti keski- ja suurikokoisiin yrityskauppoihin.
Intralinks-Vahva salaus (AES 256)-IRM-toiminnallisuus-AI-redaktio-MFA-Monipuoliset toiminnot-Voi vaatia enemmän perehtymistä- Erinomainen asiakirjojen seuranta-Erittäin laajat säätömahdollisuudet, mutta käyttö voi olla monimutkaista-24/7 globaali tuki-Henkilökohtainen asiakaspalvelu-Paras valinta suurille ja monimutkaisille kansainvälisille transaktioille.
Datasite-Tehokas redaktio-IRM ja MFA-Korkea compliance-taso (mm. SOC2)-Moderni ja nopea käyttöliittymä-Yksi parhaista hakutoiminnoista-Paljon automaatiotoimintoja-Keskitetty viestintäalusta-Mahdollisuus visuaaliseen brändäykseen ja vesileimatTarkka käyttöoikeuksien hallinta, myös ryhmittäin-24/7 tuki-Nimetty asiakkuusvastaava-Käyttöopastus saatavilla-Kehitetty nimenomaan M&A-prosesseihin-skaalautuu isoille tiimeille.

Kaikki edellä mainitut palvelut tarjoavat erinomaiset työkalut tietojen hallintaan ja yhteistyöhön, mutta niiden erityispiirteet voivat auttaa valitsemaan juuri omiin tarpeisiin sopivimman ratkaisun. 

Kysytyimmät kysymykset (FAQs)

Mitä due diligence tarkoittaa yrityskaupoissa?

Due diligence -tarkastuksella usein viitataan prosessiin, jossa ostaja tarkastelee kohdeyrityksen taloudellista, oikeudellista ja liiketoiminnallista tilannetta ennen yrityskaupan tekemistä. Tavoitteena on tunnistaa mahdolliset riskit ja varmistaa, että kauppa perustuu oikeisiin ja ajantasaisiin tietoihin.

Miten VDR tehostaa due diligence -prosessia?

Virtuaalinen datahuone (VDR) mahdollistaa tietoturvallisen ja keskitetyn tavan jakaa arkaluontoisia asiakirjoja eri osapuolten välillä. Se nopeuttaa prosessia, on kustannustehokas ja tarjoaa reaaliaikaisen pääsyn tarvittaviin tietoihin. 

Mitkä turvallisuusominaisuudet ovat kriittisiä M&A transaktioissa?

Yritysjärjestelyissä tärkeimpiä tietoturvaominaisuuksia ovat esimerkiksi tiedostojen salaus, käyttöoikeuksien hallinta, käyttäjien tapahtumaseuranta ja vesileimat. Tiettyjä arkaluontoisia asiakirjoja voidaan myös jakaa eri datahuoneisiin, joihin vain määrätyillä käyttäjillä on pääsy. Näillä ominaisuuksilla voidaan varmistaa, että luottamukselliset tiedot pysyvät turvassa.

Miten hinnoittelu eroaa VDR-palveluntarjoajien kesken?

Palveluntarjoajat tarjoavat erilaisia hinnoittelumalleja, kuten tallennustilaan, käyttäjämäärään, tiedostojen määrään tai projektin kestoon tai suuruuteen perustuen. VDR:n hyvänä puolena on se, että yritys voi valita tarpeisiinsa sopivan mallin kustannustehokkaasti.

Lopuksi

Jotkin organisaatiot sivuuttavat virtuaalisen datahuoneen mahdollisuuden yritysjärjestelyissä. Datahuoneet voivat kuitenkin määritellä yrityskauppojen onnistumisen. Huonosti järjestetty VDR hidastaa prosessia ja mahdollisesti aiheuttaa luottamuspulaa arvioivan ja kohdeorganisaation välillä. Jos etsit tehokasta tapaa hallinnoida yrityskauppoja edeltävää tarkistusprosessia, datahuone on erinomainen sijoitus.

Seuraavat askeleet

Haluatko tutustua, miten virtuaalinen datahuone voi auttaa organisaationne yritysjärjestelyissä? Pyydä maksuton demo, aloita ilmainen kokeilu tai ota yhteyttä tiimiimme – autamme mielellämme oikean ratkaisun löytämisessä.